Om OE 36

OE 36  – OE står för Olle Enderlein som ritat båten

Den först konstruerade och byggda OE-båten som lade grunden för de fortsatta båtprojekten. Ritningarna blev klara 1968. Produktionen skedde de första åren i liten skala och ledsagades av stora svårigheter till följd av varvskonkurser och andra problem.
År 1971 skedde en vändning när initiativtagarna lanserade båten som självbygge under sakkunnig ledning. Kvaliteten blev hög och OE 36 kom att få epitetet ”Drottningen bland självbyggen”. Båten är en tidlöst vacker cruiser med lutande klipperstäv och delat lateralplan. En eftertraktad båt som har byggts i ca 150 exemplar.

OE 36:an indelas normalt i typ I och II men även en mindre vanlig typ III förekommer. Kännetecknande för typ I är relingslist i teak och ett stort akterdäck, till skillnad från typ II som har aluminiumlist och ett mindre akterdäck. Att storleken på akterdäck skiljer beror på att hela inredningen och ruffen flyttats bak ca 40 cm på typ II. I gengäld har typ II en väsentligt större ankarbox med plats för gasolflaskor i P6-format. Ståhöjden ombord är också högre i typ II.

OEYC of Scandinavia http://www.oeyc.org/?page_id=370 

Läs mer om OE 36 i länkarna här: